Yaz Başladı! Özel Çocuklarla Neler Yapabiliriz?
Yaz Başladı! Özel Çocuklarla Neler Yapabiliriz?

Yaz Başladı! Özel Çocuklarla Neler Yapabiliriz?

Tarih : 01.07.2024

Yaz tatili başladı, çocuklarımız evde ve boş vakitleri çok, peki yaz tatilindeki boşluğu kaliteli değerlendirmeleri ve teknolojik aletlere bağımlılıklarının artmaması için neler yapabiliriz?

Çocukların tablet, telefon, bilgisayar bağımlılığı ailelerimizi aşırı endişelendiriyor. Çocuklar her boşlukta teknolojik aletlere sarılıyor sorumluluklarını ve yapması gerekenleri ihmal ediyor. Bunun en temel sebebi teknolojik aletlerde kullanılan uygulamaların beynin haz bölgesini uyararak aynı bir madde bağımlısındaki gibi bağımlılık yaratmasıdır. Ailesi ile ilişkisi yetersiz olan bireyler teknoloji kullanımına daha çok yöneliyor. Çocukların istenmeyen ve uygunsuz içeriklere maruz kalması; çocukların yetişkinler tarafından fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismara yol açacak risk faktörleri ve çocukların diğer çocuklar hakkında nefret uyandıran materyaller üretmesi, yayımlaması veya dağıtması gibi risklerin göz önünde bulundurularak, çocukların çevrim içi ortamlarda güvende olmasını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatılmasının önemli olduğunu vurgulayan Elkin, teknoloji bağımlılığı ile yalnızlık duygusu arasında güçlü bir ilişki olduğunu söylüyor. 

Teknoloji bağımlılığının yanı sıra uzun süreli araların, çocukların uzun süre eğitime ara vermesinin öğrenme kaybı yaşamasını da doğrudan etkilemesi sebebiyle çocukların çok zorlanmadan okul çalışmalarının da tatile eklenmesi ve bunun çocuğun düzeyine göre önceden çocukla kararlaştırılıp planlanması motive edici olabilir. 

Peki bu yaz neler yapabiliriz?

MİNİK ŞEFLER YARATIN!

Çocuklar mutfakta yapılan işlere meraklıdır. Pişirme ve hazırlama işleri hem çocukların küçük kas becerileri ve duyusal becerileri için destekleyicidir hem de onlara verdiğiniz sorumluluklar ve açtığınız alan açısından özgüvenleri açısından da geliştirici olacaktır. Güvenlikleri öncelik olacak şekilde bazı etkinlikler planlayın ya da onlardan yardım isteyin. 

- Birlikte bir öğün hazırlamak ya da öğün için malzemeleri hazırlamak

- Birlikte dondurma yapmak

- Birlikte kurabiye yapmak

- Birlikte çekmece ve dolap içlerini düzenlemek

SPOR VE HAREKET ZAMANI! 

Çocukların vücut farkındalığının gelişmesi, zinde, disiplinli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemli olan konulardan biri de spor ve bedensel aktivitelerdir. Büyük kas becerilerin gelişimi çocuğu daha bağımsız ve özgüvenli yapar bu konuda destekleyici aktiviteler de yazı keyifli geçirmeyi sağlayacaktır. 

- Havuz, deniz, su, şişme havuz aktiviteleri

- Yürüyüş, doğa gezintileri

- Bisiklet sürmek

- Paten sürme, scooter, kaykay, denge sporları

- Müzik destekli çocuk kardiyosu

- Çocuk yogası ve pilatesi

ÇEVRENİN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNÜ KEŞFEDİN!

Dışarıda yapılacak aktiviteler çocukların toplum uyum ve adaptasyon sürecini kolaylaştırır ve hızlandırır. Yanı sıra sınırsız alanda sınırlı davranma ve kuralları öğretmeye yönelik de destekleyici olacaktır. 

- Köpük- baloncuk yakalamaca oynamak

- Resim yapmak

- Kum, çamur oynamak

- Kesme yapıştırma yapmak

- Balık tutmak

- Kitap okumak

- Su savaşı yapmak

- Bitki dikmek

- Bisiklet sürmek

- Müzeleri gezmek

- Barınak ziyareti yapmak

- Taş, yaprak toplayıp etkinlik oluşturmak

ARKADAŞLIK EDİN!

Yetişkinler için çocuk gibi oynamak çok kolay değildir. Aynı basitlik fakat yaratıcılık düzeyinde düşünmek zorlayıcı olmaktadır.  Ancak çocukların sizlerden isteği bir akran gibi oynamanız değil onlarla oynamanızdır. Bu sebeple evde de onları destekleyebilirsiniz.

- Lego oynamak

- Puzzle oynamak

- Kutu oyunları (Tabu, Bil Bakalım Kim, Kelime Oyunu, Tombala, Kızma Birader)

- Yastık ve minderlerle çadır kurmak

NOT: Çocuklar hayalperesttir.  Canlandırma, abartma, dramatizasyon severler. Tüm bu etkinlikleri birlikte planlayıp parti adı altında sunmak tepkilerini olumlu yönde etkileyecek, daha geliştirici olacaktır.

Uzm. Klinik Psikolog Nilay E. DİRİSAĞLIK UZUN

Eğitim Çocuğu Sevmekle Başlar. M. Kemal Atatürk